Fysisk butik

Auktoriserad återförsäljare

Fri frakt över kr 999:-

Gratis försäkring

Klockstorlekguide

Boettstorlek

Det kan vara lite svårt att veta vilken storlek på klockans boett man skall välja. Här följer en del tips och ideér du kan tänka på när du köper en klocka från oss.

Du finner även en PDF du kan skriva ut för att själv mäta på din handled.

Klockans boett är den del av klockan som rymmer urtavlan, batteriet, urverket och andra arbetande delar. Diametern på klockans boett är det mest betydande och märkbara måttet när det gäller att välja rätt klocka. Så det är bra att köpa den storlek som passar dig.

Smak har förändrats med tiden och nuförtiden trendar människor mot att välja större boetter. Herrklockor varierar vanligtvis i storlek mellan 38mm till 46mm; men om du tittar på en vintage-klocka var 34-36mm vanliga storlekar för män och är fortfarande en klassisk storlek idag. Allt som är mindre än 35 mm idag anses vanligtvis vara en damklocka.

GENERELLT GÄLLER FÖLJANDE FÖR KLOCKSTORLEKAR:
Mindre än 30 mm Klassisk dam
<30 – 35 mm Stor dam
<35 mm – 38 mm Unisex
<38 mm – 40 mm Klassisk herr
<40 mm – 43 mm Stor klassisk herr
Större än 43 mm Stor herr

Vi har gjort en snabbguide för att visa olika storlekar av boetter som du kan skriva ut och visuellt se vilken storlek som kan vara bäst för dig. Klipp ut och placera på din handled så får du en känsla för vilken storlek du skall välja på din nya klocka.

För en PDF-fil med boett-storlekar som du kan skriva ut för att se vilken storlek du skulle passa i bäst med, klicka här (öppnas i ett nytt fönster).

Boettstorlek i diameter

Klockor du kanske gillar...

{{product.Movement}} {{product.Size}}

Skänklar

Klockans skänklar är de metallförlängningar där armbandet eller remmen fästs till boetten. Skänklarna ingår inte när man mäter boettstorleken. Så när du mäter din handled för boettens diametermått, lämna lite utrymme för skänklarna. En bra indikation på om en klocka är för stor är att titta på skänklarna. Om de sträcker sig förbi kurvan på din handled, passar inte klockan särskilt bra och kan vara obekväm att bära.

Boettstorlek i tjocklek

Boettens tjocklek

Under många år ansågs en tunnare klocka vara av högre kvalitet och mer raffinerad. Nu när klockor blir större och boettdiametern ökar så gör också boettens tjocklek det. Många klockor kan vara tunga och tjocka så du bör fundera på tjockleken på boetten när du bestämmer dig för en klocka.

Klocktjocklek är dessutom viktigt för praktiska ändamål. Till exempel, om du bär kostym och en skjorta med manschettknappar så behöver du tänka på om du behöver en klocka som passar under manschetten. Tänk på kläderna som du oftast skulle bära med din klocka och avgör på så vis om en större klocka kommer att se bra ut.

Ofta kommer klockdiametrar på 38 mm till 42 mm med tjocklekar på cirka 7 mm och för klockor på över 44 mm, brukar tjockleken öka till runt 9 mm. Tänk på att en automatisk klocka är tjockare än en batteridriven klocka.

Armband

Läder, nylon eller något annat icke-metallband kan justeras i längd när du bär klockan genom att fästa den i ett av de färdiga hålen som känns mest bekvämt för dig. Metallarmband kan justeras för längd genom att ta bort eller lägga till länkbitar. Du kan ta din klocka till en juvelerare eller urmakare för att göra detta.

När du köper en klocka från Magnussons Ur kortar vi naturligtvis länken åt dig kostnadsfritt, vi är en auktoriserad urhandlare av de märken vi säljer vilket är din trygghet.

Klock-komponenter

Allt från siffror, visare, skänkelstorlek, till pusher och krona gör sitt för utseendet på en klocka och om den är av rätt proportion.

Om dessa detaljer är större i storlek kan klockan också se större ut. Alla dessa komponenter bör komplettera de andra elementen i klockan så att det övergripande klockutseendet är balanserat och tilltalande för ögat.

Sammanfattning

När du köper en klocka, handlar den ”rätta” storleken egentligen bara om personliga preferenser och vad du gillar bäst och som känns mest bekvämt.